İyi Web Sitelerini Kötü Web Sitelerinden Ayıran 7 Faktör
Hepimiz doğal olarak ziyaret ettiğimiz web siteleri hakkında ilk izlenimleri oluştururuz ve bu sadece birkaç saniye sürer. Bazılarını o kadar çok seviyoruz ki, haftada birkaç kez geri dönüyoruz, bazıları da bizi asla geri dönmemize neden olan kötü bir deneyimle bırakıyor.
Peki bir web sitesinin iyi mi kötü mü olduğunu belirleyen nedir?
Bireyler olarak, her birimizin kendi görüşleri vardır ve hangi web sitelerinin iyi ve hangilerinin kötü olduğu konusunda asla tam olarak anlaşamayız, ancak çoğumuz duygularımızı benzer faktörlere dayandırırız. İşte bu belirlemeyi etkileyen 7 faktöre bir göz atın.
1. Amaç
Her web sitesinin iyi tanımlanmış bir amaca ihtiyacı vardır. Sitelerinden ne beklediklerini tam olarak anlayan web sitesi sahipleri ve blog yazarları, sitenin nasıl yönetilmesi gerektiğini, hangi içeriğin dahil edilmesi gerektiğini, ziyaretçilere hangi mesajların iletilmesi gerektiğini belirlemek için geriye dönük çalışabilecekler.
Ne yazık ki, site sahiplerinin bir web sitesi kurma sürecinde acele etmesi oldukça yaygındır ve gerçek amaç bazen göz ardı edilir. Bir web siteniz olması gerektiğini bildiğiniz için bir web siteniz olabilir, ancak bunun için net bir amacınız yoktur.
Özellikle neyi başarmayı umduğunuzu bilmeden, yönden yoksun olacaksınız, çabalarınız dağılacak ve sitenizde olumlu bir etki yaratma şansınız zayıf olacaktır.
Bir amaç oldukça spesifik olmalıdır. "İnternette daha güçlü bir mevcudiyete sahip olarak işimi geliştirmek istiyorum" demek yerine, "Web sitem hizmetlerim için en tutarlı potansiyel müşteri kaynağı olacak ve potansiyel müşterilerle iletişimi geliştirmeme yardımcı olacak" gibi bir şey düşünün. İkinci amaçla, artık özellikle web sitenizle neyi başarmak istediğinizi biliyorsunuz, bu sadece bunu gerçekleştirmenin yollarını bulma meselesidir.
Bir web sitesinin amacı, esasen bir misyon ifadesinin bir işletmeye yardımcı olmasıyla aynı şekilde çalışır. Tüm faaliyetlerin tonunu belirler ve karar vermede yardımcı olması için kullanılması gereken bir bağlam sağlar. İşletmenizin zaten bir misyon beyanı varsa, web siteniz için ayrı bir amaç beyanı geliştirmenizi de öneririm. Web sitesinin amacı, misyonu desteklemeye ve işi bu misyona ulaşmada daha etkili hale getirmeye hizmet etmelidir.
2- Açıklık
Web sitenizin bir amacı olabilir, ancak ziyaretçileriniz için web sitenizin neden var olduğu açık mı? Her türlü yeni özelliği eklemeye ve süslü web siteleri oluşturmaya kapılmak kolaydır, ancak bazen aşırı yükleme, ziyaretçilere kafa karışıklığı yaratan karışık bir mesaj üretebilir. Kurumsal web sitelerinden mi yoksa kilise web sitelerinden mi bahsediyor olalım, netlik gereklidir.
Bir web sitesinin geliştirilmesi sırasındaki hedeflerden biri, ziyaretçilere web sitenizden ne alabileceklerini ve neden önemsemeleri gerektiğini gösterecek netliğe ulaşmak olmalıdır. E-ticaret web siteleri, ziyaretçilere neyin satın alınabileceğini ve neden kendi web siteleri aracılığıyla yapılması gerektiğini açıkça bildirmelidir. Bloglar, yeni ziyaretçilere blogun neyle ilgili olduğunu ve abone olurlarsa ne tür içerik alacaklarını iletmelidir. Hizmet sağlayıcılar, hizmetlerinin ayrıntılarını ziyaretçilere iletirken netliğe ihtiyaç duyar.
Açıklığa bazen basitlikle ulaşılır. Bir web sitesindeki gürültüyü ve karmaşayı ortadan kaldırmak, birincil mesajın ziyaretçiler tarafından daha kolay anlaşılmasını sağlayabilir. Minimalist bir tasarım kullanmanın nedenlerinden biri, netlik seviyesine yardımcı olmaktır.
3- Kullanılabilirlik
Herhangi bir web sitesinin başarılı olması için, insanların onu kullanabilmesi gerekir. Tasarım ve görünüm hiçbir zaman kullanılabilirlik ihtiyacının yerini almayacaktır. Bir sitenin kullanılabilirlik ihtiyaçları kısmen sitenin yapısına bağlı olacaktır. Örneğin, büyük bir e-ticaret sitesinin etkili bir arama işlevine, göz atma için ürünlerin mantıksal sınıflandırılmasına, kullanıcı dostu bir alışveriş sepetine vb. Sahip olması gerekir. Çok fazla metin içeren bir blog veya herhangi bir tür web sitesinin mükemmel okunabilirlik sağlaması gerekir. Makaleler arasında iyi gezinme vb.
Kullanılabilirliği olmayan herhangi bir site, ziyaretçileri sitede tutmak ve tekrar ziyaretleri teşvik etmek için mücadele edecektir. Çoğumuz internet kullanıcısı sabırsızız ve bizi çok fazla çalıştıran bir şey bulursak, basitçe ayrılırız.
4- Erişilebilirlik
Erişilebilirlik ve kullanılabilirlik genellikle bir şekilde örtüştüğü için bir araya toplanır, ancak bunlar iki ayrı konudur. Erişilebilir bir web sitesi, ziyaretçileri belirli bir tarayıcı kullanmaya, engelli kullanıcıları hariç tutmaya vb. Zorlamaz. Kullanıcılar web sitenize erişemezlerse, açıkça kullanılamaz.
Etkili web siteleri geniş çapta erişilebilir olacaktır. Erişilebilirlikle ilgili zorluk, kontrolünüz dışındaki faktörlerin sayısıdır. Ancak yine de erişilebilir durumda olan çekici, bilgilendirici ve yardımcı bir siteye sahip olmak mümkündür.
5- Kullanıcı Odaklılık
Ziyaretçiler nihayetinde bir web sitesinin başarısını belirlediğinden, geliştirme sırasında odak noktası onlar olmalıdır. Ancak çoğu zaman tasarımcıların veya web sitesi sahiplerinin dikkati, web sitesine yönelik kendi istekleri ve ihtiyaçları nedeniyle dağılır ve kullanıcılar unutulur veya arka plana atılır.
Kullanıcı odaklı bir web sitesi hem kullanılabilir hem de erişilebilir olacak, ancak bundan çok daha fazlası olacak. Kullanıcılara odaklanan bir web sitesi veya blog, kullanıcıları ilgilendiren ve onlara yardımcı olan benzersiz içerikler oluşturacaktır ve ziyaretçilerin istekleri, sitenin geliştirilmesiyle ilgili herhangi bir kararda her zaman önemli olacaktır. Kötü bir web sitesi tam tersini yapar, sahibinin ihtiyaçlarına odaklanır ve ziyaretçileri aynı kutuya sığmaya zorlamaya çalışır.
6- Navigasyon
Web sitesinde gezinme hem kullanılabilirliği hem de erişilebilirliği etkiler, ancak bu listede kendi yerini garanti edecek kadar önemlidir. Yeni bir web sitesi geliştirirken veya yeniden tasarım üzerinde çalışırken, gezinme öncelikli bir konu olmalıdır. Ziyaretçilerin bir sayfayı görüntülemesini ve ardından sitenizden ayrılmasını istemiyorsanız, aradıklarını bulmalarını mümkün olduğunca kolaylaştırmanız gerekir.
Günümüzde çoğu web sitesi ve blog, ortalama bir ziyaretçi tarafından beklenen oldukça yaygın gezinme tekniklerini kullanmaktadır. Tipik olarak, site, sitedeki en önemli sayfalara bağlantı verecek bir birincil gezinme menüsüne sahip olacak ve uygun olan yerlerde sayfanın gövdesine diğer bağlantılar eklenecektir. Birçok site giderek daha fazla içerik yayınlamaya devam ederken, mega menüler, ziyaretçilerin daha fazla içeriğe daha hızlı erişmesine izin vermek için çok popüler hale geldi. Site haritaları, site genelinde aramalar ve SSS sayfalarının hepsi çok yaygındır ve ziyaretçiler başka nereye gideceklerini bilmediklerinde onları arayacaklardır.
Blogların ayrıca, blog okuyucularının beğendiği, kategori listesi, en son gönderilere bağlantılar, en popüler gönderilere bağlantılar ve ilgili gönderilere bağlantılar gibi kendilerine özgü gezinme eğilimleri vardır.
Ziyaretçilere sitede gezinmenin kolay bir yolunu sağlamanın yanı sıra, gezinme genellikle tasarımcılar tarafından görsel olarak daha çekici web siteleri oluşturmak için kullanılır. Gezinme, tasarımcılara sitenin görünümünü iyileştirmek için harika bir fırsat sağlasa da çekicilik, kullanılabilirlik ve erişilebilirlik pahasına olmamalıdır.
Web siteniz için gezinmeyi geliştirirken, ziyaretçilerin en çok hangi sayfaların arandığını, web sitenizin amaçları açısından hangi sayfaların en kritik olduğunu, ziyaretçilerin bir sayfadan diğerine nasıl geçmek isteyeceğini, ziyaretçilerin ne bekleyeceğini düşünün bağlantı konumu ve bağlantılı sayfalar ve ziyaretçilerin ana sayfanızdan başka herhangi bir belirli sayfaya ulaşması için kaç tıklama alacağı açısından.
7- Görünüm
Son olarak, bir web sitesinin görünümü, başarısında belirleyici bir faktör olacaktır. Hedeflerine ulaşmak için her web sitesinin ödüllü bir tasarım olması gerekmez, ancak belirli hedef kitlesine hitap etmeli ve olumlu, profesyonel bir imaj sunmalıdır.
Web tasarımındaki eğilimler sürekli değişiyor ve siteniz 2009'dan beri yeniden tasarlanmadıysa, ziyaretçileriniz için acı verici bir şekilde açıktır. Çoğu web sitesi sahibi, bu tür durumlardan kaçınmak için tasarımlarını yenilemeyi veya her iki yılda bir tamamen değiştirmeyi tercih eder.
Sitenin tasarımı sitenin içeriğini güçlendirmemeli, tamamlamalıdır. Tasarım aynı zamanda sitenin mesajı ve amacı ile biçimsel olarak eşleşmelidir.
Sonuç
Başarıyı (veya başarısızlığı) veya bir web sitesini veya blogu etkileyecek birçok farklı faktör olsa da, burada ele alınan yedi faktör her tür web sitesi için önemlidir. Kendiniz, işletmeniz veya bir müşteri için bir web sitesi oluştururken bu faktörleri dikkate aldığınızdan emin olun.